Ουκρανία – 64η ημέρα: «Απαιτείται διεξοδική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου» λέει ο Γκουτέρες (Συνεχής ενημέρωση)

Ουκρανική αντεπίθεση σε Χερσώνα όπου η Μόσχα θέλει να υιοθετήσει το ρούβλι

Στην αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει η ΕΕ μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. Η πρώτη απάντηση ήρθε με τη στήριξη των δυο χωρών από χώρες εταίρους ενώ οι Βρυξέλλες αναφέρουν πως προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην αναζήτηση νέων προμηθευτών, τόνισαν πως επί του παρόντος υπάρχει επάρκεια αλλά και πως θα υπάρξει απάντηση στην ρωσική πρόκληση καθώς ετοιμάζεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρώπης σκέφτονται να πληρώσουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, ως απαιτεί η Μόσχα. Αναφορά διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Στο μεταξύ ο Βλάντιμιρ Πούτιν απειλεί πως όποια χώρα τολμήσει να παρέμβει την Ουκρανία θα λάβει μια «αστραπιαία» απάντηση για την οποία η Μόσχα είναι έτοιμη από καιρό ενώ η Βρετανία, στην πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα δήλωσή της για τους στόχους τους στην Ουκρανία, λέει πως η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από το σύνολο των εδαφών της χώρας.

Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται στην Ουκρανία και επισκέπτεται περιοχές όπως οι Μπούκσα, Μποροντιάνκα, Ιρπίν -όπου εκτιμάται πως μπορεί να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου- τονίζοντας την ανάγκη για ενδελεχή έρευνα και λογοδοσία. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο. Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το ανθρωπιστικό γραφείο τού κινητοποιεί μια έμπειρη ομάδα από όλο τον κόσμο για να συντονίσει την περίπλοκη εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα στη μαρτυρική ουκρανική πόλη της Μαριούπολης, μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Όλες οι εξελίξεις

15.37 Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τραβήξει για «μήνες και χρόνια» εκτιμά το ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας αναγνωρίζει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστεί για «μήνες και χρόνια».

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία για χρόνια εάν χρειαστεί.

Είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να αναβαθμιστεί στρατιωτικά, με μετάβαση από τα παλιά όπλα της σοβιετικής εποχής σε ένα σύγχρονο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

15.26 Ο ΟΗΕ «προετοιμάζει» μια προσπάθεια απομάκρυνσης εγκλωβισμένων από τη Μαριούπολη

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη», ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι.

Εκατοντάδες μαχητές και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το Κίεβο, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ, το τελευταίο σημείο που βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, ο δήμαρχος της οποίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών.

Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Αζοφστάλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το Αζοφστάλ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.

Συνολικά, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

14:57 FT: Οι εταιρείες της ΕΕ «θα χρησιμοποιήσουν το παραθυράκι για να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια»

Δημοσίευμα των Financial Timew, αναφέρει πως ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα ”παραθυράκι” για να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση να πληρωθεί το φυσικό αέριο σε ρούβλια – εν μέσω φόβων ότι η προμήθεια μπορεί να διακοπεί σε περισσότερες χώρες.

Την Τετάρτη, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σήμερα, οι Financial Times αναφέρουν ότι δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη – η γερμανική Uniper και η αυστριακή OMV – ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα πληρωμής που προβλέπει το ρωσικό Προεδρικό Διάταγμα.

Προκειμένου να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις της ΕΕ, η Ρωσία δημιούργησε έναν μηχανισμό στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνέχιζαν να πληρώνουν στην Gazprombank – τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Gazprom που εδρεύει στην Ελβετία – για τις εισαγωγές τους σε ευρώ. Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, θα μετατρέπει στη συνέχεια τις καταθέσεις από ευρώ σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό, για περαιτέρω πληρωμή στη Ρωσία.

Η οικονομική διευθύντρια της Uniper, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία πιστεύει ότι αυτή η τροποποιημένη διαδικασία πληρωμής συμμορφώνεται με τις κυρώσεις.

14:44 Απειλές Ζαχάροβα για Δύση και ειδικά για Βρετανία επειδή ”ενθαρρύνουν” ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε τη Δύση να μην ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιτεθεί εντός ρωσικού εδάφους.

″Περαιτέρω πρόκληση που θα ωθήσει την Ουκρανία να χτυπήσει κατά των ρωσικών εγκαταστάσεων θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση από τη Ρωσία”, είπε.

Η Ζαχάροβα ξεχώρισε μάλιστα τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίππεϊ – λέγοντας ότι ο ισχυρισμός του ότι θα ήταν ”νόμιμο” για το Κίεβο να πραγματοποιήσει πλήγματα στη Ρωσία ελήφθη από την Ουκρανία ως άδεια δράσης.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε δυτικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ουκρανία να την αποτρέπουν να εξαπολύσει αντίποινα σε κοντινούς ουκρανικούς στόχους.

″Οι σύμβουλοι από δυτικές χώρες που μένουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας δεν θα αποτελέσουν απαραιτήτως πρόβλημα για τα μέτρα αντίδρασης της Ρωσίας”.

14:25 Ζαχάροβα: Η Δύση καλεί σε επιθέσεις κατά της Ρωσίας-Ηλιθιότητα να λένε οι ΗΠΑ πως θα χαρακτηρίσουν τη Ρωσία κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας

Οι δυτικές χώρες καλούν τώρα ανοιχτά την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κρεμλίνου Μαρία Ζαχάροβα. Μιλώντας αφότου ανώτατος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικούς στόχους ήταν θεμιτά, προειδοποίησε ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους την δέσμευσή της Μόσχας να απαντήσει στα χτυπήματα στο έδαφός της.

Aπάντησε επίσης στις αναφορές ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι είναι ένα μέτρο ”ηλίθιας φύσης” που δεν θα μείνει αναπάντητο. ”Εμείς, φυσικά, δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα πρέπει να το καταλάβουν”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Είπε επίσης ότι οι απόπειρες των ΗΠΑ να λάβουν μη φιλικά μέτρα κατά της Ρωσίας – λόγω εγκλημάτων που φέρονται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία – μπορεί να γυρίσουν μπούμεραγκ στην στην Ουάσιγκτον. ”Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ ανοίγουν αυτό το θέμα στο μυαλό της διεθνούς κοινότητας, τόσο περισσότερο η διεθνής κοινότητα θυμάται τα εγκλήματα των ΗΠΑ”, είπε.

14:10 Πρόστιμο 3 εκατ. ρούβλια στη Google για ψευδή στοιχεία σχετικά με την Ουκρανία

Πρόστιμο στην Google που φτάνει τα 3 εκατομμύρια ρούβλια (41.000 δολάρια) επέβαλε η Ρωσία επειδή δεν διέγραψε βίντεο στο Youtube, από αυτό που χαρακτηρίζει «πλαστές» πληροφορίες σχετικά με την «ειδική της επιχείρηση στην Ουκρανία» όπως ονομάζει την εισβολή η Μόσχα.

13:59 Η Μόσχα κατηγορεί τον ΟΑΣΕ ότι παραδίδει πληροφορίες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι παραδίδει πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών και των φιλορωσικών δυνάμεων στις δυτικές και στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Την κατηγορία αυτή διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων χωρίς ωστόσο να την υποστηρίξει με αποδεικτικά στοιχεία.

Οπως είπε οι ερευνητές από την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία, θα προσκομίσουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία.

Ο ΟΑΣΕ διαθέτει μια ομάδα παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι υποστηριζόμενοι από την Μόσχα αυτονομιστές μάχονται κατά του ουκρανικού στρατού από το 2014.

13:51 Βρυξέλλες: Οι χώρες της ΕΕέ έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο

Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το δημοσίευμα των Financial Times πως κάποιες χώρες μπορεί να συναινέσουν.

Όπως είπαν οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

″Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει” σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

13:46 Μόσχα: Καμία απάντηση από το Κίεβο στις ρωσικές προτάσεις

Η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη μια απάντηση από την Ουκρανία σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

″Μέχρι σήμερα το πρωί, την ώρα που προετοιμαζόμουν για την ενημέρωση, η ρωσική πλευρά δεν είχε λάβει κάποια απάντηση”, είπε η Ζαχάροβα.

13:30 Πεσκόφ: Οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία «απειλούν την ασφάλεια» της Ευρώπης

″Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια”, είπε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

13:11 Κίεβο: 1.150 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια του Κιέβου

Οι σοροί 1.150 αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, ο Αντρί Νεμπίτοφ, λέει σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα περισσότερα άψυχα σώματα βρέθηκαν στην πόλη Μπούτσα.

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέπτεται περιοχές όπως η Μπούτσα όπου εκτιμάται ότι μπορεί να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου.

13:09 Ζαχάροβα κατά ΟΗΕ για ”πλαστές αποδείξεις” περί εγκλημάτων πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ”χρησιμοποιεί πλαστά στοιχεία” για να υποστηρίξει τη θέση του σχετικά με εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Καλεί δε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη γραμματεία της να καθοδηγούνται μόνο από αυτό που η ίδια αποκάλεσε ”επαληθευμένες πληροφορίες”.

13:05 Μόσχα: Πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, καταστροφές τεθωρακισμένων και κατάρριψη Su-24

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους τη νύχτα, καταστρέφοντας δύο αποθήκες πυραύλων και πυρομαχικών κοντά στους οικισμούς Μπαρβνικόβε και Ιβανίβκα στην ανατολική Ουκρανία.

Υποστηρίζει πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-24 κοντά στο Λουχάνσκ και πως εξουδετέρωσε 67 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως και 40 τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητα οχήματα.

12:59 Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση ότι υποδαυλίζει τις ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία-Απόπειρα να παρασυρθεί η Υπερδνειστερία στην σύγκρουση οι πρόσφατες εκρήξεις

Τα πρόσφατα περιστατικά στην αυτόκλητη φιλορωσική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, είναι μια απόπειρα να παρασυρθεί η περιοχή αυτή στην ευρύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία εκτιμά η Ρωσία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ένταση στην Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, κλιμακώνεται έπειτα από τις καταγγελίες των τοπικών αρχών ότι η περιοχή έχει δεχτεί επιθέσεις.

Λέγοντας ότι η Δύση καλεί ανοιχτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, η Ζαχάροβα κάλεσε την Δύση να λάβει σοβαρά υπόψη της την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι πλήγματα επί ρωσικού εδάφους θα οδηγήσουν σε αντίποινα από την Μόσχα.

Η Ρωσία ανέφερε χθες μια σειρά εκρήξεων στα νότια της χώρας και μια φωτιά σε αποθήκη με πυρομαχικά κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, επιθέσεις που κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως ανταπόδοση και «κάρμα» για την εισβολή της Μόσχας.

12:52 Πολωνία: Να τιμωρηθούν οι χώρες που πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο

Η ΕΕ θα πρέπει να τιμωρήσει τις χώρες που χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα, μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή αερίου στη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Αυτό που λείπει σήμερα είναι πλήρεις κυρώσεις στο αέριο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα με τη Gazprom (…) Αναμένουμε αυτές τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Μόσκβα μιλώντας αργά χθες Τετάρτη στο πολωνικό δίκτυο Polsat News.

Οι χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται περισσότερο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, πρόσθεσε η ίδια.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για αυτές τις χώρες (που πληρώνουν σε ρούβλια) και ότι κατά συνέπεια θα σταματήσουν να πληρώνουν σε ρούβλια», επεσήμανε η Πολωνή υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει τι επιπτώσεις θα ήθελε να υπάρξουν.

12:44 ”Ναι” από την Μπούντεσταγκ στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Με 586 ψήφους υπέρ, 100 κατά και επτά αποχές υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

«Η Μπούντεσταγκ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με αυτόν η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και προσπαθεί να καταστρέψει οριστικά την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης», αναφέρεται στη νέα νομοθεσία, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και πολύπλοκων συστημάτων και ως μέρος του συστήματος ανταλλαγής εξοπλιστικών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία».

Κατά της πρότασης ψήφισαν η Αριστερά, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο η αποστολή βαρέων όπλων να ενισχύσει την απειλή πυρηνικού πολέμου, και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία προέταξε τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία και χαρακτήρισε την πρόταση «διακήρυξη εισόδου στον πόλεμο».

12:11 Βρετανός Υπ.Άμυνας: ”Καρκίνωμα” στην Ουκρανία ο Πούτιν

Με «καρκινική απόφυση» που διεισδύει όλο και πιο βαθειά στη χώρα παρομοίασε ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μπεν Ουάλας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην συνέντευξή του στο Sky News.

Όπως τόνισε, ο Πούτιν θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει ό,τι έχει αποσπάσει από την Ουκρανία και να παραμείνει σαν καρκίνωμα σε αυτήν.

Σκοπεύει, πρόσθεσε, να καταστήσει πολύ δύσκολη την απομάκρυνση των Ρώσων από τις περιοχές που κατέλαβαν, όπως ακριβώς έκανε και το 2014 με την Κριμαία.

11:47 Στόλτενμπεργκ: Θα υποδεχόμασταν Φινλανδία και Σουηδία ”με ανοιχτές αγκάλες”

«Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία», δήλωσε ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», είπε χαρακτηριστικά Στόλτενμπεργκ ενώ σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις που θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παράσχει στις χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι μόλις ς λάβουν πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι η ασφάλεια των δύο χωρών είναι σημαντική για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια συμφωνία για την ενδιάμεση περίοδο, μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης και την επίσημη επικύρωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης από όλα τα Κοινοβούλια. Υπάρχουν τρόποι να γεφυρωθεί αυτή η ενδιάμεση περίοδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

11:29 Γκουτέρες από την Μπούκσα: Απαιτείται διεξοδική έρευνα

Στην Μπούκσα, προάστιο του Κιέβου και στον χώρο του ομαδικού τάφου πίσω από μια εκκλησία, ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις καταγγελλόμενες δολοφονίες αμάχων από τον ρωσικό στρατό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: ”Εδώ, νιώθεις πόσο σημαντικό είναι να διεξαχθεί μια ενδελεχή έρευνας και να υπάρξει λογοδοσία. Υποστηρίζω πλήρως το διεθνές ποινικό δικαστήριο και απευθύνω έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία να δεχθεί να συνεργαστεί με αυτό. Αλλά όταν μιλάμε για εγκλήματα πολέμου δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι χειρότερο από τα εγκλήματα είναι ο ίδιος ο πόλεμος”.

11:12 FT: Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρώπης ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια

Το ρεπορτάζ αναφέρει: Μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό αέριο που ζητά το Κρεμλίνο, οι επικριτές του οποίου λένε ότι θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα παραδώσει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία. Διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προετοιμασίες. Οι όμιλοι περιλαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: την Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και την OMV με έδρα τη Βιέννη”Κίνδυνος εξάντλησης αποθεμάτων ενώ οι χώρες βγαίνουν στις αγορές, αναζητώντας νέους προμηθευτές.

Ανάλογες αναφορές υπήρχαν χθες και από το Bloomberg.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν για να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που είχε επιβάλλει στην ΕΕ είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αποπληρώνουν σε ευρώ τα οποία- όπως θέλει η Μόσχα- μετά θα μετατρέπονται στο ρωσικό νόμισμα αλλά θα έπρεπε να λαμβάνουν ένα μια βεβαίωση πως θεωρούν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των συμβολαίων εκπληρώθηκαν τη τη στιγμή που κατέθεσαν τα χρήματα σε ευρώ. Στο ρεπορτάζ δεν διευκρινίζεται εάν οι πληρωμές θα γίνουν βάσει αυτής της διαδικασίας.

10:54 Ποντόλιακ: Δαπανηρό αλλά απαραίτητο το εμπάργκο στην ρωσική ενέργεια

Είναι θέμα χρόνου να επιβληθεί εμπάργκο στην ενέργεια. Η άρνηση του πετρελαίου δεν μόνο ηθική ευθύνη, αλλά και θέμα υπολογισμό:Η Ρωσία έχει πάψει να είναι ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος στα μάτια του κόσμου, επομένως ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να εξαρτάται από αυτή…Η μετάβαση σε εναλλακτικά μέσα γρήγορα θα είναι δαπανηρή αλλά όχι τόσο δαπανηρή όσο να μην το κάνετε. Μεσοπρόθεσμα, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει πλήρη οικονομική και πολιτική απομόνωση. Ως αποτέλεσμα, η φτώχεια, σε μια κλίμακα που η Ρωσία δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη”.

10:43 Στην Μπορονγιάνκα ο Γκουτέρες: Βλέπω τα συντρίμμια σπιτιών και φαντάζομαι τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες έξω για να σωθούν

Ο ΓΓ το ΟΗΕ επισκέπτεται αυτή την ώρα περιοχές έξω από το Κίεβο που είχαν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα για αρκετές εβδομάδες τον Μάρτιο.

Πρώτη στάση στην Μποροντιάνκα όπου οι ζημιές από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς είναι τεράστιες. Ο Γκουτέρες στέκεται δίπλα στα συντρίμμια πολυκατοικιών εμφανώς συγκινημένος.

″Όταν βλέπω εκείνα τα κατεστραμμένα κτίρια…φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια που είναι τώρα κατεστραμμένα και μαύρα. Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες…Ο πόλεμος είναι ένας παραλογισμός στον 21ο αιώνα – ο πόλεμος είναι κακός και όταν βλέπουμε αυτές τις καταστάσεις η καρδιά μας φυσικά μένει με τα θύματα. Τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειές τους…Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτός ένας πόλεμος τον 21ο αιώνα”.

10:32 Δυσαρέσκεια πολιτών στην Γερμανία για τους χειρισμούς Σολτς

Οι περισσότεροι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο καγκελάριος χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν μάλλον δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις του καγκελαρίου ενώ το 37% δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο Σολτς αντιμετωπίζει τη διεθνή σύγκρουση και ένα 18% δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αξιολογήσουν τις ενέργειές του.

Μια διαφορετική εικόνα προέκυψε από τη δημοσκόπηση μεταξύ αυτών που συμπαθούν τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς: 59% δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον Σολτς και 34% ήταν δυσαρεστημένοι.

Το κοινό δεν θεωρεί πως ο καγκελάριος είναι ένας ισχυρός ηγέτης. Μόνο 25% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν πως δείχνει ηγετικές ικανότητες με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον 51% συμφώνησαν με τη δήλωση «Δρά μάλλον ανεπαρκώς ως ηγέτης». Το 24% απάντησε πως δεν γνωρίζει ή δεν έδωσε απάντηση.

10:17 Βρετανός Υπ.Άμυνας: «Νόμιμο» η Ουκρανία να επιτίθεται σε στόχους υλικοτεχνικής υποστήριξης εντός της Ρωσίας

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι είναι θεμιτό για την Ουκρανία να στοχεύει υλικοτεχνική υποστήριξη εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σε συνέντευξή του ανέφερε: Εάν η Ουκρανία επέλεγε να στοχεύσει την υποδομή υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον ρωσικό στρατό, αυτό θα ήταν νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι βέβαιο ότι η Βρετανία βοηθά και βρίσκει στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία, τον οποίο χρησιμοποιεί κυρίως εντός της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Το Reuters αναφέρει ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα για να χτυπήσουν τη Ρωσία από την Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τείνουν να χρησιμοποιούν κινητούς εκτοξευτές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ρωσία προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο αφού ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εξέφρασε παρόμοια άποψη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε: ”Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η άμεση πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου από το Λονδίνο σε τέτοιες ενέργειες, εάν πραγματοποιηθούν τέτοιες ενέργειες, θα οδηγήσει αμέσως στην ανάλογη απάντησή μας”.

10:06 Διακοπές σε παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε περιοχές του Λουχάνσκ

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σερχί Χαϊντάι σε νέα ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχές αναφέρει: ”Άλλοι 7.000 συνδρομητές της περιοχής του Λουχάνσκ χωρίς ρεύμα, δύσκολη κατάσταση με την παροχή φυσικού αερίου, Σεβεροντόνετσκ και πάλι χωρίς νερό”.

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στην ορεινή κοινότητα, όπου ρωσική οβίδα χτύπησε τον υποσταθμό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρεύμα σε 39 οικισμούς – 26 πλήρως και 13 εν μέρει.

Οι κάτοικοι των Ρουμπίζνε, Ποπάσνα και εν μέρει σε Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούτζεσκ είναι χωρίς παροχή νερού ενώ υπάρχει πρόβλημα και στο Σεβεροντονέτσκ.

09:49 Η Μπούντεστάγκ αναμένεται να εγκρίνει την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Κοινή πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την στήριξη της Ουκρανίας με την παράδοση βαρέων όπλων αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Η ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης, η οποία είχε αρχικά ”απειλήσει” να καταθέσει δική της πρόταση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, τελικά απέσυρε το δικό της σχέδιο και προσχώρησε στην πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), αφού προηγουμένως επέβαλε αλλαγές και προσθήκες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε η Μπούντεσταγκ, η πρόταση προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και περίπλοκων συστημάτων (…) χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την ανθρωπιστική υποστήριξη των προσφύγων, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια.

Τα κόμματα ζητούν ακόμη η κυβέρνηση να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο CDU/CSU σηματοδοτούν ότι εγκρίνουν και την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Bundeswehr.

09:31 Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ: Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο

Η φαινομενική κλιμάκωση των στρατιωτικών στόχων χαιρετίστηκε ως ”απολύτως σωστή προσέγγιση” από τον πρώην αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ και όπως είπε, μιλώντας στο BBC Radio 4 Today, ”πρέπει να συνεχιστεί με την διάθεση σημαντικών πόρων και αυτό πρέπει να να γίνει απευθείας από όλες τις σύμμαχες χώρες.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής προειδοποίησε ότι ο Πούτιν μπορεί να απαντήσει επιθετικά, αλλά υποστήριξε ότι αυτή η κλιμάκωση ήταν απαραίτητη για να δείξει ότι η Δύση δεν αστειεύεται. Σ

″Η χειρότερη περίπτωση είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία. Με το να προετοιμαστεί για τη χειρότερη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να αποτρέψει τον Πούτιν, γιατί τελικά ο Πούτιν σέβεται τη δύναμη.”

09:14 Αλλάζει στάση η Μολδαβία και στηρίζει ενεργά την Ουκρανία

Μετά τις ”περίεργες” εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχής της Υπερδνειστερίας με τους ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, που κατά την Μολδαβία φαίνεται να αποτελούν ρωσική προβοκάτσια, η χώρα αλλάζει την σχετικά ουδέτερη στάση της.

Η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σάντου ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι εισβολείς ενώ το κρατικό τραπεζικό σύστημαθα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ.

Επίσης θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια

09:01 Στα 600δις $ το κόστος του πολέμου για την Ουκρανία

Οι συνολικές απώλειες που προκλήθηκαν στην Ουκρανία από τον πόλεμο έφτασαν τα 600 δισεκ.δολάρια, δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος είχε συνάντηση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με θέμα την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο Ζελένσκι είπε πως περισσότερα από 32 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου, περισσότερες από 1.500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και περισσότερες από 350 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί.

Περίπου 2.500 χιλιόμετρα δρόμων και σχεδόν 300 γέφυρες έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς.

Τσερνιχίβ
Τσερνιχίβ 
Χάρκοβο
Χάρκοβο 
Κατεστραμμένη γέφυρα στο δρόμο από Κίεβο προς Τσερχνιχίβ
Κατεστραμμένη γέφυρα στο δρόμο από Κίεβο προς Τσερχνιχίβ

Και δεν είναι μόνο στατιστικά όπως είπε:. ”Είναι η Μαριούπολη,είναι η Βολνοβάνκα, είναι η Οχτύρκα, είναι το Τσερνιχίβ, είναι η Μποροντιάνκακαι δεκάδες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά μας”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, περισσότεροι από 11,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων και περίπου 5 εκατομμύρια από αυτούς έχουν φύγει στο εξωτερικό με το 95% των μεταναστών να θέλουν ήδη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα του πολέμου ανήλθαν σε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας. Οι περισσότερες ζημιές έχουν προκληθεί σε σιδηροδρομικές, οδικές υποδομές και γέφυρες.

08:58 Ακόμη 197 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν 197 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 30 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 23.058 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.373 ανήλικοι.

08:49 Αναμένεται ομιλία Μπάιντεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να μιλήσει για τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας σήμερα, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο Κίεβο.

Ο Μπάιντεν, θααναφερθεί στην ”υποστήριξη προς τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα τους και την ελευθερία τους ενάντια στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης The Hill.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονί Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν ταξίδεψαν στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι. Ο Όστιν είπε τη Δευτέρα ότι ένας από τους στόχους των ΗΠΑ στον πόλεμο είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα προς το Κίεβο μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ενός ξεχωριστού πακέτου ανάλογου ποσού.

08:41 Βρετανία: Συνεχίζει να συνιστά απειλή το ρωσικό Π.Ν στη Μαύρη Θάλασσα

Στην ημερήσια ενημέρωση του για την πόλεμο στην Ουκρανία το Υπ.Άμυνας της Βρετανίας τονίζει πως ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να χτυπήσει ουκρανικούς στόχους.

Σύμφωνα με τις βρετανικές πληροφορίες, η ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα περιλαμβάνει περίπου 20 πλοία, με υποβρύχια επίσης ως μέρος του στόλου της.

Ωστόσο, το κλείσιμο του στενού του Βοσπόρου σε μη τουρκικά πολεμικά πλοία σημαίνει ότι το ρωσικό ναυτικό δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο καταδρομικό του, το Moskva.

08:31 Ενέργεια και εμπόριο, όπλο στα χέρια της Ρωσίας κατά της Ευρώπης λέει ο Ζελένσκι

Κατά το τελευταίο διάγγελμά του ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εκβιάσει την Ευρώπη και πως η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία έδειξε ότι ”κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει να διατηρήσει οποιαδήποτε κανονική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία”.

″Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά οποιοδήποτε εμπόριο ως όπλο. Απλώς περιμένει τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μία ή η άλλη εμπορική περιοχή”, είπε.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ρωσία ”βλέπει μια ενωμένη Ευρώπη ως στόχο” και όσο πιο γρήγορα όλοι στην ήπειρο συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για το εμπόριο, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει σταθερότητα.

Χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία με την ΕΕ για την αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες αγορές – ειδικά για τα τρόφιμα. «Οι εξαγωγές της Ουκρανίας θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών και θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης», πρόσθεσε.

08:18 Ρούβλι στην Χερσώνα από την 1η Μαϊου;

Η Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως, θα αρχίσει σταδιακά να χρησιμοποιεί ως νόμισμα το ρούβλι από την 1η Μαΐου, ανέφερε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Ria Novosti.

Ο Κιρίλ Στρεμουσόφ, αντιπρόεδρος της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής, δήλωσε στο Ria Novosti ότι η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κυκλοφορούν το ρωσικό ρούβλι και το ουκρανικό γρίβνα. Μετά από αυτή την περίοδο, η περιοχή θα μεταβεί πλήρως στη χρήση ρωσικού νομίσματος, όπως πρόσθεσε.

08:15 Το καναδικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει την ”γενοκτονία” του Ουκρανικού λαού από τον ρωσικό στρατό

Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία και αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά πράξεις γενοκτονίας του ουκρανικού λαού», ανέφερε το προεδρείο της καναδικής κάτω Βουλής μέσω Twitter.

Αναφέρεται σε «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, «μαζικών ωμοτητών σε ουκρανικά εδάφη» και «εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη ρωσική επικράτεια» ή ακόμη «περιπτώσεις ευρείας κλίμακας σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας και βιασμών».

Επικυρώνοντας το ψήφισμα, η Βουλή των Κοινοτήτων «αναγνωρίζει πως η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του ουκρανικού λαού».

08:07 Η Πολωνία ζητά πρόσθετα κεφάλαια από την ΕΕ για την φιλοξενία προσφύγων

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι μιλώντας στην Bild τόνισε πως η Πολωνία προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένους ουκρανούς στρατιώτες και άνοιξε τις πόρτες της σε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Βαρσοβία χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα αυτό αλλά η ΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει «ούτε σεντ» για την φροντίδα των προσφύγων, υποστήριξε.

Η Πολωνία ζητεί δίκαιη μεταχείριση, επιχειρηματολόγησε ο κ. Μοραβιέτσκι. Η Τουρκία υποστηρίχθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ όταν είχε εκδηλωθεί η προηγούμενη κρίση των προσφύγων και τώρα η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται και αξίζει την ευρωπαϊκή βοήθεια, επιχειρηματολόγησε.

07:57 Ουκρανικά πλήγματα στην περιφέρεια της Χερσώνας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Χερσώνα, πόλη της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη ρωσική πλευρά, πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Χερσώνα είχε συγκλονιστεί από διαδηλώσεις πολιτών κατά της ρωσικής κατοχής τις οποίες οι Ρώσοι εισβολείς διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

Νωρίτερα είχαν καταγραφεί πολλαπλές ουκρανικές επιθέσεις κατά ρωσικών περιοχών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί